fbpx

ЯКИЙ СОРТ КАКАО-БОБІВ НАЙКРАЩИЙ?

Традиційно відомі два основних сорти какао: Кріоло та Форастеро.

Дерева сорту Кріоло більш вибагливі до погодніх умов, какао-боби зазвичай характеризуються як світліші за кольором з м’яким, горіховим характером та високою ароматикою.

Дерева сорту Форестеро навпаки більш стійкі до хвороб та менш вибагливі до клімату, какао-боби зазвичай темно-коричневого кольору, мають більш сильний шоколадний смак, більш гіркі та мають більший вміст жиру.

Вважається, що основна частина світового врожаю какао належить до сорту Форастеро, а саме виду Amelonado. Деякі регіони та теруари Еквадору пишаються своїм рідним сортом Arriba Nacional завдяки його унікальним квітковим нотам.

Ще один відомий сорт какао – Трінітаріо, який був отриманий за рахунок зхрещення Кріоло та Форестеро. Він культивується в країнах Латинської Америки, Океанії та Південної Азії та також визначається своїми індивідуальними смаковими нотами.

В 2008 році в Латинській Америці відбулося глибоке дослідження генетичної та географічної диференціації дерев роду Theobroma Cacao. В результаті була запропонована нова класифікація, що складається з десяти груп: Marañon, Curaray, Criollo, Iquitos, Nanay, Contamana, Amelonado, Purús, Nacional та Gulana. Ця класифікація більш чітко визначає та підкреслює генетичні різновиди какао дерев.

Кожен сорт какао має свої відмінні особливості, які багато в чому залежать від клімату, фермерських практик на етапі ферментації та сушки, подальшої логістики та безумовно обсмажування, яке має розкривати його індивідуальну ароматику та смаки. Тому і неможливо обрати «найкращий» сорт, адже смаковий профіль у кожного з них завжди відрізняється від інших:)

Отримати прайс, каталог
оформити замовлення