Ми дуже полюбляємо усім добре відоме смачне традиційне какао та приймаємо активну участь в його популяризації – вже протягом років пропонуємо для споживачів та закладів ексклюзивні преміальні какао-порошки із Нідерландів. Прагнучи задовольнити потреби аудиторії, яка цінує більш дорослі та натуральні смаки, ми розробили альтернативні напої на какао-бобах. Нижче розповімо детальніше про приготування основ для традиційного та альтернативного какао:
– Традиційне – це какао-порошок зі зниженим вмістом какао-масла заварений на молоці;
– Альтернативне – мелені какао-боби, як вони є, заварені на воді.
Наявність цукрів чи підсолоджувачів, спецій та інших додаткових інгредієнтів обирається окремо та індивідуально, тому не впливає на основи, а доповнює їх.
Якщо проводити паралелі між какао напоями та твердим шоколадом, то традиційне какао можна порівняти з молочним шоколадом (ніжний смак для всієї родини), а альтернативне какао – вже з темним шоколадом (інтенсивний смак для поціновувачів какао-бобів як вони є. І якщо дивитись на споживання твердих шоколадів, то бачимо чіткий розподіл вподобань між темним та молочним, так само до речі, як і в кавових напоях, які готуються як на воді, так і з додаванням молока.
Звісно можуть бути зворотні приклади приготування кожної основи: какао-порошок тільки на воді чи мелені какао-боби тільки на молоці, але то виключення, які завжди існують, і вони також бувають успішними. Ми ж розглядаємо основи традиційного та альтернативного какао з точки зору тенденцій (вже існуючих та майбутніх) та надаємо рекомендації для отримання максимального задоволення від смаку та користі какао в кожній чашці.
Ще один дуже важливий момент – не варто порівнювати між собою смаки какао напоїв (традиційних чи альтернативних) з кавовими напоями чи чаєм (навіть, коли для їх приготування використовуються схожі технології). Це зовсім різні напої, які не заміщують, а доповнюють один одного. В той час, як кава за останні 30 років пройшла дуже плідний та емоційний шлях по розкриттю смаків від буденної розчинної до натуральної свіжообсмаженої меленої та продовжує розвиватись в своїх технологіях, какао напої з мелених какао-бобів знаходяться на порозі свого старту. Приємно, що такий старт відбувається саме в нас вдома – в Україні!
Говорячи про альтернативне какао сьогодні, розуміємо, що родоначальниками напоїв на основі тертих какао-бобів та води, були древні племена майя та ацтеків. Саме вони створили напій, який згідно різних джерел, мав назву Чоколатль. Для того часу це було традиційне какао. А от засновниками як на сьогодні традиційного какао стали нідерландці, тому що саме вони у 1825 році розробили технологію по віджиманню частини какао-масла з какао-бобів для помелу какао в порошок та його швидкої розчинності. На той час це були альтернативні напої, в основі яких до розчинного какао-порошку додавали молоко.
Ось така цікава річ виходить – засноване як традиційне какао на бобах та воді сьогодні виглядає як альтернативне, а альтернативне какао для початку 19 сторіччя сьогодні вже виступає традиційним – і як тут не заплутатись?
Гарна новина полягає в тому, що разом з появою МЕЛЕНИХ КАКАО-БОБІВ та ТЕРТИХ КАКАО-БОБІВ вибір смаків в какао напоях стає набагато ширше – тож долучайтесь та насолоджуйтесь!