В англійській мові використовуються обидві назви: CACAO та COCOA. В чому ж полягає різниця між ними?
THEOBROMA CACAO – це ботанічна назва какао, яка відноситься до дерева, плодів та бобів. COCOA відноситься до продуктів переробки CACAO (тертого, масла та порошків), а також до балкових какао-бобів, тобто тих, що використовуються в масовому індустріальному виробництві.
Theobroma Cacao відноситься до сімейства рослин MALVACEAE і походить з нижнього шару різновиду дерев в тропічних лісах регіону верхньої Амазонії Південної Америки. Ботанічний рід Theobroma містить двадцять два види, серед яких вид Theobroma Cacao культивується найбільше.
Theobroma Cacao в Домініканській республіці
Сьогодні Theobroma Cacao зростають обабіч екватора (близько 10* південної та північної широти), в середньому висота зростання становить близько 300 метрів над рівнем моря. Саме на цих деревах зростають какао плоди, в яких дозрівають какао-боби. В одному какао плоді знаходитсься близько 40 бобів, а середня врожайність складає близько 1500кг з гектару.
Дикі дерева можуть сягати 10 метрів заввишки, але на сучасних плантаціях середня висота дерева близько 3-х метрів.
Період вегетації какао плодів складає близько 6 місяців, тому врожай можна збирати 2 рази на рік.