Класифікація какао-бобів за смаковим потенціалом на перший погляд виглядає дуже просто, адже на світовому ринку існує дві основні категорії:
- Звичайні (Ordinary, Bulk)
- Ароматичні (Fine Flavor) какао-боби.
Назви категорій говорять самі за себе.
Згідно визначенню МіжнародноїI Організації по Какао (ICCO) Ароматичне какао має фруктові, квіткові, трав’яні, горіхові та карамельні ноти разом з насиченою та збалансованою шоколадною основою. Частка Ароматичного какао не перевищує 10% світового врожаю (а в деякі роки навіть 5-6%), воно походить в основному з країн Латинської та Південної Америки, Океанії та Південної Азії та представлено сортами Арріба Насьональ, Кріоло та Трінітаріо.
Вже наступною відмінною ознакою для Ароматичного какао є теруар, тобто чітко визначена місцевість в країні його походження. Теруар підкреслює унікальність смакового профілю какао-бобів на додачу до їхнього сорту, клімату, типу грунту, а також місцевих фермерських практик там, де вони вирощуються. Саме тому в світових конкурсах та чемпіонатах найвищі нагороди отримають саме теруарні какао-боби з різних країн походження та шоколад, який з них виробляється та має теруарний статус. Таким чином ще й відзначається та вшановується праця та турбота про какао місцевих фермерських товариств.